تست پاپ اسمیر نوعی آزمایش است که به هدف بررسی سلامت دهانه رحم انجام می شود. این روش از آزمایش احتمال وجود سرطان در ناحیه دهانه واژن را بررسی می کند. روش کار آن به این صورت است که سلول هایی که منجر به سرطان می شوند را در دهانه واژن غربالگری می کند.
تست پاپ به تشخیص به موقع سلول های سرطانی کمک می کند و باعث می شود که بیمار شانس درمان به موقع را داشته باشد.
پاپ اسمیر همچنین می تواند از طریق بررسی میزان تغییرات سلول های دهانه رحم مشخص کند که آیا احتمال دارد این سلول ها در آینده منجر به سرطان می شوند یا خیر. هنگام تشخیص به موقع تغییرات سلول های دهانه رحم این امکان به وجود می آید که از پیشرفت سرطان جلوگیری به عمل آورد.
هدف از انجام تست پاپ اسمیر چیست؟
تست پاپ را برای بررسی سلول های سرطانی در دهانه رحم انجام می دهند. در پاپ اسمیر علاوه بر دهانه رحم، لگن بیمار را نیز توسط پزشک معاینه می شود. پاپ اسمیر در زنان دارای سنین بیشتر از 30 سال عمدتا به همراه آزمایش HPV انجام می شود.
HPV نوعی ویروس است که زگیل تناسلی را ایجاد می کند.
آزمایش HPV نوعی آزمایش جهت بررسی عفونت رایج جنسی است که زگیل تناسلی نام دارد و ممکن است سرطان دهانه رحم را منجر شود.
دو نوع از ویروس HPV مانند سویه های 16 و 18 باعث ایجاد سرطان دهانه رحم می شوند.
ویژگی های افرادی که به تست پاپ اسمیر نیاز دارند
دو گروه از افراد باید پاپ اسمیر را در دوره های منظم و تحت توصیه پزشک انجام دهند. زیرا این افراد نسبت به زنان دیگر بیشتر مستعد ابتلا به سرطان دهانه رحم و عفونت هستند. این دو گروه شامل:
- افرادی که دارای بیماری ایدز هستند.
- افرادی که سیستم ایمنی بدن آن ها در اثر فرایند شیمی درمانی و یا پیوند عضو ضعیف شده است.
به طور کلی توصیه می شود که زنان به صورت دوره های منظم (عمدتا هر سه سال یکبار) از سن 21 سالگی تست پاپ را انجام دهند.
زنان دارای سنین بالای 30 سال در صورتی که تست پاپ اسمیر آن ها سالم و بدون هیچگونه علائم بود، می توانند در صورت تجویز پزشک هر 5 سال یک بار پاپ اسمیر را به همراه تست HPV انجام دهند.
افراد مبتلا به HPV بیشتر از بقیه افراد احتمال دارد که دچار سرطان دهانه رحم شوند. شما باید تست پاپ را به صورت دوره ای بر حسب سن خود و نظر پزشک، بدون در نظر گرفتن داشتن یا نداشتن رابطه جنسی، انجام دهید. زیرا ویروس HPV ویروسی است که می تواند سال ها در بدن شما وجود داشته باشد اما علائمی نداشته باشد و بدون هشدار قبلی خطرات جدی را برای شما به دنبال آورد.
تست پاپ اسمیر چگونه انجام می شود؟
مراحل انجام تست شامل موارد زیر است:
- از دو روز قبل از انجام تست از انجام رابطه جنسی خودداری کنید.
- از دو روز قبل از تست دوش نگیرید.
- اگر از داروهای واژینال، کرم، ژل شستشو و اسپرم کش استفاده می کنید، به مدت دو روز قبل از تست از آن ها استفاده نکنید زیرا ممکن است سلول هایی که نشان دهنده بیماری یا عفونت هستند را از سطح پوست پاک کنند.
- روز تست نباید پریود باشید ممکن است روی نتیجه تست اثر بگذارد. به همین جهت بهتر است تاریخ انجام تست را تغییر دهید و آن را برای موقعی هماهنگ کنید که پریود نباشید.
- پاپ اسمیر تنها چند دقیقه زمان می برد و در مطب پزشک انجام می شود.
- ممکن است برای انجام تست لازم باشد که به طور کامل و یا از کمر به پایین لخت باشید.
- تخت معاینه برای دراز کشیدن در مطب وجود دارد که دارای پایه های مخصوص برای قرار گیری پاها در دو طرف آن است. شما روی این تخت دراز می کشید.
- بهتر است حین انجام تست راحت و بدون استرس باشید تا به سهولت انجام فرایند آزمایش کمک کرده باشید.
- پزشک وسیله به نام اسپکولوم را درون واژن قرار می دهد تا دیواره های واژن به هم نچسبند و لوله رحم برای پزشک قابل مشاهده گردد. ممکن است در حین قرارگیری این دستگاه کمی احساس ناراحتی در ناحیه لگن کنید.
- پزشک نمونه مخاط دهانه رحم را که حاوی سلول های دهانه واژن است را توسط اسپاتول و برس نرم جداسازی می کند. این نوع نمونه برداری اغلب بدون وارد کردن آسیب انجام می شود.
- نمونه مخاط حاوی سلول های دهانه واژن درون ظرف مخصوص نگهداری و به آزمایشگاه جهت بررسی عفونت و سلول های غیر عادی ارسال می شود.
- تست پاپ اغلب شامل حمایت بیمه می شود. احتمال دارد لازم باشد مبلغ کمی را پرداخت کنید.
- پاپ اسمیر را عمدتا 6 ماه اول بارداری نیز انجام می دهند و خطری ندارد. اما پس از 6 ماهگی بارداری ممکن است احساس درد بیشتری کنید. پس از زایمان نیز نباید به مدت سه ماه تست را انجام دهید زیرا روی دقت نتایج آزمایش تاثیر دارد.
- ممکن است بعد از انجام آزمایش کمی احساس ناراحتی و یا درد داشته باشید که جای نگرانی ندارد. همچنین ممکن است به طور طبیعی خونریزی خفیف از واژن داشته باشید. در صورت تداوم درد و خونریزی بعد از انجام آزمایش حتما به پزشک خود مراجعه کنید.
- بعد از اتمام آزمایش می توانید فعالیت های عادی و روزمره خود را انجام دهید.
برای زمان دریافت نتیجه آزمایش می توانید از پزشک خود تاریخ دقیق را بپرسید. نتیجه آزمایش را پزشک برای شما تفسیر می کند.
آیا تست پاپ اسمیر برای دختران دارای پرده بکارت قابل انجام است؟
برای انجام تست از دستگاهی به نام اسپکولوم استفاده می شود. با قرارگیری این دستگاه در واژن پرده بکارت صدمه می بیند. در نتیجه پاپ اسمیر برای این افراد قابل انجام نیست.
برای دختران می توان نمونه برداری از ترشحات واژن انجام داد اما نتایج نشان داده است که این نوع نمونه برداری از دقت خیلی پایینی برخوردار است و قادر به نشان دادن سلول های غیر طبیعی (در صورت وجود) نمی باشد.
دکتر فرح ابطحی جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی در ساری
دارای بورد تخصصی جراحی زنان و زایمان
فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی مشهد
عضو انجمن جراحان ایران
عضو انجمن زنان و مامایی ایران و دارای گواهینامه کولپوسکوپی و سونوگرافی
0 Comments