زگیل تناسلی شایعترین عفونت ویروسی است که از راه رابطه جنسی منتقل می شود و عامل ایجاد آن، ویروس پاپیلومای انسانی (Human Virus Papiloma) می باشد. این ویروس هنگام برقراری رابطه جنسی منتقل می شود.
در صورت عدم درمان این نوع زگیل، زگیل گسترش یافته و از از نظر اندازه بزگ می شود. همچنین ممکن است تعداد زگیل نیز افزایش یابد. زگیل تناسلی معمولا بی خطر بوده و آسیبی به سلامتی نمی رساند اما تشخیص نوع و شدت بیماری آن توسط بهترین متخصص زنان ساری تعیین می شود، نوع بی خطر آن درمان می شود اما ظاهر نازیبایی داشته و اکثر افراد تمایل به از بین بردن آن و بهبود ظاهر دارند. همچنین درمان این زگیل از گسترش آن جلوگیری کرده و از احتمال انتقال به دیگران را کاهش می دهد.
علت ایجاد زگیل تناسلی چیست؟
در صورت تماس ویروس HPV با پوست ناحیه تناسلی و مقعد، این زگیل ها ایجاد می شوند. زگیل های تناسلی از شایعترین عفونت های آمیزشی به شمار می روند. حدود 100 نوع ویروس پاپیلوما وجود دارد که هر کدام بخش های مختلفی از بدن مثل دست، پا و قسمت های مختلف پوست را درگیر می کنند و حدود 30 نوع از این ویروس داخل و اطراف ناحیه تناسلی و مقعد وجود دارد اما عامل ایجاد زگیل تناسلی چند نوع از این 30 نوع هستند و می تواند پرخطر باشد.
انتقال ویروس پاپیلوما به راحتی از راه رابطه جنسی هم توسط آقایان و هم توسط خانم ها صورت می گیرد. چون این ویروس از طریق تماس پوستی منتقل می شود بنابراین با تماس ناحیه تناسلی دو فرد این ویروس به راحتی منتقل شده و انتقال ویروس، منوط به دخول واژن یا دخول مقعدی نیست.
در صورت استفاده از کاندوم، ویروس منتقل نمی شود. اما از آنجایی که کاندوم تمام بخش های ناحیه تناسلی را پوشش نمی دهد، پوست فاقد پوشش ناحیه تناسلی در معرض عفونت قرار دارد.
ویروس پاپیلوما در صورت وجود زگیل منتقل می شود اما احتمال انتقال آن حتی بعد از برداشتن زگیل هم وجود دارد. در اثر انجام سکس دهانی یا اورال، به ندرت زگیل در دهان و گلو ممکن است ایجاد شود. گاهی اوقات در اطراف مقعد به دنبال ایجاد رابطه این زگیل ها ایجاد می شوند. این زگیل به ندرت هنگام زایمان از مادر دارای زگیل تناسلی به فرزند منتقل می شود که در این صورت ممکن است خطر ساز شده و منجر به ایجاد سرطان هنجره در نوزاد شود.
زگیل تناسلی از طریق بوسیدن، شنا در استخر عمومی، استفاده مشترک از حوله یا حمام، استفاده از توالت فرنگی عمومی، استفاده از لیوان و ظروف مشترک، منتقل نمی شود.
شکل زگیل تناسلی در خانم ها چگونه است؟
انواع این ویروس، زائده های گوشتی مثل خال گوشتی به رنگ قرمز یا صورتی رنگ در ناحیه تناسلی یا مقعد ایجاد میکند که به آنها زگیل تناسلی گفته می شود
زگیل ها از نظر شکل و اندازه با هم متفاوت هستند و گاهی به قدری کوچک هستند که دیده نمی و طی معاینه توسط پزشک تشخیص داده می شوند. این زگیل ها اغلب در نواحی مرطوب مشاهده شده و گاهی بدون علامت بوده و گاهی با خارش همراه هستند.
برخی از انواع این زگیل ها ممکن است در نهایت باعث ایجاد سرطان واژن، سرطان دهانه رحم، سرطان مقعد و سرطان آلت تناسلی در مردان شود.همچنین سرطان دهان و هنجره نیز از عوارض ابتلا به ویروس HPV می باشد.
انواع زگیل های تناسلی
پرخطر یا High Risk
انواع پرخطر بیشتر به نواحی داخلی دستگاه تناسلی نفوذ پیدا میکند و عامل اصلی ایجاد سرطان دستگاه تناسلی بویژه سرطان دهانه رحم می باشد.
کم خطر یا Low Risk
بیشتر در قسمت خارجی و پوست ناحیه تناسلی بوده و کمتر در قسمت داخلی ایجاد می شوند و منجر به سرطان نشده و بی خطر هستند. این زگیل ها اغلب خود به خود محو شده و نگران کننده نیستند.
چه کسانی در معرض ابتلا به زگیل تناسلی قرار دارند؟
- افرادی که به سایر عفونت های جنسی مبتلا هستند
- افرادی که در جوانی فعالیت جنسی بالایی دارند
- افرادی که بدون داشتن آگاهی از سابقه جنسی سایر افراد، اقدام به برقراری رابطه جنسی می کنند
- افرادی که رابطه جنسی محافظت شده ندارند
- افرادی که دارای چندین پارتنر هستند
علائم ابتلا به زگیل تناسلی
علائم زگیل تناسلی شامل موارد زیر است :
- در برخی از موارد بدون علامت بوده ولی در بسیاری مواردی بروز زائده هایی زگیل مانند در اطراف واژن، ناحیه بین واژن و مقعد، سرویکس و روی آلت تناسلی و مقعد در مردان می باشد.
- احساس خارش در اطراف مقعد و در ناحیه تناسلی یکی دیگر از علائم احتمالی وجود زگیل تناسلی می باشد.
- احساس توده های کوچک در نواحی تناسلی هنگام لمس کردن
- مشاهده توده های کوچک به شکل گل کلم
- خونریزی در هنگام برقراری رابطه جنسی
روش های تشخیصی زگیل تناسلی
- تشخیص کلینیکی و بالینی هنگام معاینه دستگاه ژنیتال توسط بهترین جراح زیبایی واژن ساری
- آزمایش پاپ اسمیر که به بررسی وجود یا عدم وجود ویروس HPV در سرویکس یا دهانه رحم می پردازد.
- کولپوسکوپی و بیوپسی
- در این روش نمونه گیری بافت کوچکی از دهانه رحم توسط متخصص انجام می شود. نمونه زیر میکروسکوپ بررسی شده و روش بسیار دقیق به شمار می رود. این روش تشخیصی برای تشخیص وجود زگیل در زنان استفاده می شود.
درمان زگیل تناسلی
زگیل تناسلی عارضه ای است که در صورت ابتلا فرد را با مشکلات بسیاری همراه می سازد، زگیل تناسلی یکی از بیماری های عفونی است و از طریق رابطه جنسی منتقل می شود و سیستم ایمنی بدن را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد . این بیماری در صورت عدم درمان می تواند زمینه های ابتلا به سرطان رحم را نیز فراهم کند.درمان به موقع زگیل تناسلی مخصوصا برای افرادی که قصد دارند ازدواج کنند و یا باردار شوند از اهمیت ویژه ای برخوردار است. خوشبختانه امروزه واکسن های بسیار موثری برای پیشگیری از ابتلا به آن ارائه شده است که توصیه سازمان بهداشت این است که در سنین نوجوانی و جوانی ، خانم ها حتما در مقابل ویروس اچ پی وی واکسینه شوند.
به دلیل اینکه در دوران بارداری، زگیل تناسلی در وضعیت وخیم و شدید قرار می گیرد نیاز است که ملاحظات لازم برای درمان آن در نظر گرفته شود. بهتر است که قبل از بارداری درمان های لازم صورت بگیرد اما اگر مادر مبتلا به ویروس hpv در شرایط زایمان قرار بگیرد، باید زایمان سزارین را انتخاب نماید چرا که این ویروس در زایمان طبیعی به نوزاد نیز منتقل خواهد شد به خصوص که در دوران بارداری ضایعات ویروس بیشتر نیز می شود.
روش های درمان زگیل تناسلی
امروزه روش های مختلفی برای این ویروس وجود دارد که می توان به درمان با لیزر اشاره کرد. استفاده از لیزر یکی از روش های کم تهاجم برای از بین بردن آثار زگیل روی ناحیه تناسلی است که می تواند در عمق پوست و ضایعه نفوذ کرده و از انتشار و تکثیر آن جلوگیری نماید.
در لیزر زگیل تناسلی ضایعات روی پوست مورد هدف قرار می گیرند و با تابش پرتوها روی آن باعث تخریب می شوند. این عمل با درد و سوزش همراه است که موقتی و ناپایدار است ، اما عارضه دیگری در پی نخواهد داشت. بنابراین روشی محبوب و کارآمد محسوب می شود که می تواند آثار زگیل را از روی پوست به مرور زمان کاهش دهد.
روش دیگر درمان زگیل تناسلی ، سرما درمانی است که با سرعت بسیار بالایی می تواند زگیل تناسلی را منجمد نماید. انجماد باعث می شود که به کمک گاز نیتروژن زگیل ها درمان شوند.
در ادامه روش هایی با تهاجم بالا نیز وجود دارند که شامل جراحی زگیل تناسلی است. جراحی زگیل تناسلی زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که سایر روش های درمانی موفق نبوده باشند و یا شدت بیماری به اندازه ای باشد که امکان درمان با تاخیر وجود نداشته باشد.
هرچند که درمان قطعی برای زگیل تناسلی ارائه نشده است اما استفاده از واکسن گارداسیل و انتخاب روش های درمان مختلف می تواند مفید و کار آمد باشد.
روش های پیشگیری از زگیل تناسلی
- برای زدودن موهای ناحیه تناسلی فقط از ماشین های اصلاح سر استفاده شود.
- از خاراندن ناحیه تناسلی اجتناب کنید.
- اجتناب از خشک کردن ناحیه تناسلی بصورت مالشی.
- از لیف برای شستشو ناحیه تناسلی استفاده نکنید.
- کاهش رابطه ی جنسی تا حذف کامل ویروس از بدن را جدی بگیرید.
- هر گونه رابطه ی جنسی غیر ایمن را قطع کنید.
- استفاده از کاندوم را فراموش نکنید.
- چکاب و درمان هر دو شریک جنسی اجباری اسن.
- معاینه ی دوره ای توسط خود بیمار و پزشک با تجهیزات مناسب در راس کار قرار گیرد.
- درمان سریع ضایع جدید با روش های با تاثیرگذاری بالا و سریع مثلا لیزر را فراموش نکنید.
- عدم استعمال دخانیات به جهت تقویت سیستم ایمنی بدن واجب و ضروری است.
- استفاده از سبزیجات و میوه جات تازه مثل سیر تازه، لیموترش، چای سبز و میوه هایی که رنگ دانه های قرمز دارند را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
- استفاده از مکمل ها، آنتی اکسیدان و ویتامین ها مثل کپسول های ایمیونس و پاورفیت و… را یادتان نرود.
- ورزش را فراموش نکنید.
- از استرس دوری کنید.
- افراد بین 9 تا 45 سال حتما تزریق واکسن گارداسیل را فراموش نکنند.
در بسیاری از موارد، زگیل روی سطح پوست بوده، نیاز به درمان نداشته و خود به خود برطرف می شود.
در موارد شدید تر، دارو تجویز می شود. این دارو شامل پماد و کرم هایی از قبیل پودوفیلین یا TCI زگیل تناسلی می باشد.
در موارد بسیار شدید که با دارو برطرف نشده و اندازه زگیل بسیار بزرگ است، درمان توسط جراحی انجام می شود.
امروزه بهترین روش درمانی، برداشتن زگیل توسط لیزر بویژه لیزر مونالیزا می باشد. سایر روش ها مانند کرایو و الکتروکوتر هم از روش های درمانی رایج و کارامد به شمار می آیند.
عوارض داشتن زگیل های تناسلی
زگیل تناسلی در بسیاری از موارد می تواند بی خطر باشد اما در مواردی باعث ایجاد مشکلات جدی می شود.
مهم ترین و خطرناک ترین عوارض داشتن زگیل تناسلی، ایجاد سرطان، بویژه سرطان دهانه رحم می باشد. از دیگر سرطان های ایجاد شده توسط این زگیل، سرطان مقعد، سرطان واژن و سرطان آلت تناسلی در مردان می باشد.
در طول دوران بارداری، وجود زگیل در اطراف دستگاه ادراری از دفع ادرار جلوگیری کرده و همچنین در هنگام زایمان طبیعی احتمال انتقال زگیل از مادر به نوزاد وجود دارد.
دکتر فرح ابطحی جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی در ساری
دارای بورد تخصصی جراحی زنان و زایمان
فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی مشهد
عضو انجمن جراحان ایران
عضو انجمن زنان و مامایی ایران و دارای گواهینامه کولپوسکوپی و سونوگرافی
0 دیدگاه