تقریبا یک چهارم خانم ها دچار پولیپ می شوند که یک رشد بیش از حد بافت رحم ار ایجاد می کند. از علائمی که دارد این است که ممکن خونریزی های غیر طبیعی ایجاد کند ولی اغلب افراد مبتلا هیچگونه علامتی ندارند.
پولیپ رحم چیست؟
پولیپ رحم توده های کوچک و نرم داخل حفره رحم هستند که از جنس بافت درون رحم به نام آندومتر تشکیل شده است و به همین دلیل به آنها پولیپ آندومتریال گفته می شود.
اندازه پولیپ می تواند از چند میلی متر تا چند سانتی متر متغیر باشد و تعداد آن ممکن است یکی یا چند تا باشد و معمولا در قسمت های بالای رحم دیده می شوند.
علائم پولیپ
علائم پولیپ گاهی اوقات شبیه بیماری های جدی رحم مثل سرطان رحم یا سرطان آندومتر هستند. این علائمی که ذکر می شود در صورتی که بیمار این علائم را داشت حتما باید به بهترین دکتر زنان در ساری جهت معاینه و بررسی مراجعه کند.
علائم پولیپ ها شامل:
انواع متفاوت خونریزی های غیرطبیعی واژن مثل خونریزی شدید دوران پریود، لکه بینی یا خونریزی بین دو پریود، لکه بینی یا خونریزی حین رابطه جنسی، لکه بینی یا خونریزی بعد از یائسگی
- پریود های نامنظم
- نازایی
- علل ایجاد پولیپ رحم
علت اصلی ایجاد پولیپ رحم خیلی وقت ها مشخص نیست اما احتمالا در رابطه با تغییر میزان هورمون های استروژن و پروژسترون است. در هر سیکل قاعدگی میزان هورمون استروژن کم و زیاد می شود و باعث تغییر در ضخامت جداره رحم می شود و باعث بروز پریود می شود. افزایش بیش از حد ضخامت آندومتر باعث تشکیل پولیپ می شود.
عوامل موثر در ایجاد پولیپ رحم
- سن بین 40 تا 50 سالگی معمولا بروز می کند.
- یائسگی
- چاقی
- مصرف داروهای ضد استروژن مثل تاموکسیفن
- فشار خون بالا
این موارد از عواملی هستند که باعث بروز پولیپ رحم می شوند.
تشخیص پولیپ رحم
بعد از مراجعه به پزشک، در حین معاینه ممکن است پولیپ دیده شود که امکان برداشتن پولیپ در حین و همراه با معاینه وجود دارد.
روش تشخیص دیگر سونوگرافی واژینال است که همزمان با سونو پولیپ دیده می شود.
هیستروسونوگرافی که با استفاده از سونوگرافی و تزریق محلول به داخل رحم پولیپ دیده می شود .
هستروسکوپی که با استفاده از دستگاه هیستروسکوپ که از طریق واژن وارد رحم می شود، داخل رحم دیده می شود و اگر پولیپی داخل رحم وجود داشت می تواند در همان زمان با هیستروسکوپی جراحی، پولیپ را برداشت.
بیوپسی آندومتر که با استفاده از بیوبسی انجام و برای پاتولوژی ارسال می شود.
کورتاژ تشخیصی که یکی از تکنیک هایی است که با کمک ابزار در اتاق عمل پولیپ برداشته می شود.
روش های درمان پولیپ رحم
روش های متعددی برای درمان پولیپ رحم توصیه می شود.
روش درمانی انتظاری
در مواردی که پولیپ رحم کوچک است و علامت خاصی مثل خونریزی ندارد، بیمار تحت نظر گرفته می شود و سونوگرافی مکرر می شود و معمولا پولیپ ها خود به خود برطرف می شود. بنابراین برداشتن پولیپ های کوچک ضروری نیست مگر اینکه بیمار در معرض سرطان رحم باشد.
مصرف داروها
بعضی از داروهای هورمونی مثل پروژستین ها و آگونیست های هورمون GnRH می توانند علائم پولیپ را کاهش بدهند. اما مصرف این داروها کوتاه مدت است و بعد از قطع دارو، علائم دوباره عود می کند.
روش جراحی
روش قطعی روش جراحی است که به روش هسترسکوپی یا کورتاژ تشخیصی انجام می شود که پولیپ برداشته می شود و به آزمایشگاه فرستاده می شود. گاهی اوقات ممکن است پولیپ حاوی سلول های سرطانی باشد که امکان دارد آن را تبدیل به توده بدخیم کند و در آینده نیاز به جراحی دیگر احساس شود.
سوالات رایج پولیپ رحم
آیا پولیپ رحم نیاز به جراحی و برداشتن دارد؟
فضای داخلی رحم به دلیل اینکه هر ماه در معرض هورمون های استروژن یا پروژسترون قرار می گیرد، هر بافت اضافه داخل رحم وجود داشته باشد باید برداشته شود. حتی اگر بافت کوچک و خوش خیم باشد و حتما باید طی جراحی برداشته شود چرا که هورمون های رحمی می توانند روی پولیپ اثر گذشته و آن را تحریک کند، رشد آن زیاد شود و ممکن است تبدیل به تغییرات بدخیمی و سرطانی شود. بنابراین جراحی پولیپ رحم امری ضروری است.
جراحی پولیپ رحم به چه صورت است و آیا بعد از جراحی امکان عود وجود دارد؟
جراحی پولیپ رحم به دو روش هیستروسکوپی و کورتاژ ساده برداشته می شود. پزشک با روش هیستروسکوپی دید مستقیمی به داخل رحم دارد و کاملا حفره رحم را بررسی می کند و با دیدن پولیپ آن را برداشت می کند.
اما در روش کورتاژ ساده ممکن است پولیپ از دید پزشک مخفی بماند و تیکه هایی از آن باقی بماند و مجدد عود می کند.
معمولا بعد ازبرداشتن پولیپ، بافت برای بررسی به پاتولوژي می شود و بعد اقدامات درمانی روی آن انجام می شود.
آیا پولیپ های رحم خوش خیم هستند و با یک بار جراحی بهبودی حاصل می شود؟
به طور معمول 99 درصد پولیپ های رحمی خوش خیم هستند. ولی از همان اول به بیمار اعلام خوش خیم یا بد خیم بودن نمی شود. بعد از جواب پاتولوژی جواب به بیمار داده می شود و برای درمان تصمیم گیری می شود.
در صورت خوش خیم بودن پولیپ نیاز به جراحی نخواهد بود در غیر اینصورت اگر بد خیم باشد از روش ممکن است نیاز به هیسترکتومی یا برداشتن رحم باشد.
دکتر فرح ابطحی جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی در ساری
دارای بورد تخصصی جراحی زنان و زایمان
فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی مشهد
عضو انجمن جراحان ایران
عضو انجمن زنان و مامایی ایران و دارای گواهینامه کولپوسکوپی و سونوگرافی
0 دیدگاه