مهم ترین علت قاعدگی نامنظم معمولا تداخل هورمون ها و بهم ریختن سیستم هورمونی بدن است. به طور کلی دورهی قاعدگی 4 تا 7 روز است و فاصله بین دو دوره 28 روز یا 30 روز میباشد، یعنی از شروع روز اول دورهی خونریزی قاعدگی تا شروع روز اول دورهی خونریزی قاعدگی بعدی 28 روز فاصله ایجاد می شود. اگر این چرخه به هر دلیلی دچار اختلال باشد به آن قاعدگی نامنظم می گویند. در برخی از بیماران اختلالات هورمونی، ابتلا به التهابات لگن و سندرم تخمدان پلی کیستیک باعث ایجاد قاعدگی نامنظم می شود. در ادامه به علائم و علل ایجاد این عارضه اشاره می کنیم.
علت بروز قاعدگی نامنظم چیست؟
قاعدگی منظم شرایط مطلوبی را می طلبد و یکی از نشانههای سلامت دستگاه تناسلی است. ممکن است به دلایل زیر قاعدگی دچار بی نظمی شود. از مهم ترین دلایل آن تغییرات در سطح هورمون های بدن است، همچنین بیماری اندومتریوز نیز در اختلال قاعدگی نقش دارد. ابتلای خانم ها به سندرم تخمدان پلی کیستیک یکی از شایع ترین دلایل بهم ریختن نظم قاعدگی است. اگر فردی دچار افزایش یا کاهش بیش از اندازه وزن شده باشد، احتمال اختلال در قاعدگی ایشان وجود دارد. همچنین فعالیت های سنگین ورزشی یا وارد شدن فشار بیش از اندازه به بدن باعث بروز اختلال قاعدگی می شود.
هرگونه اختلال و یا نامنظم شدن این دوره میتواند نشانهای از یک بیماری باشد که باید حتماً در اولین فرصت توسط متخصص زنان مورد بررسی قرار بگیرد. مواردی که به عنوان قاعدگی نامنظم دسته بندی میشوند عبارتند از:
- بارداری
- تخمدان پلی کیستیک
- مشکلات تیروئید
- مشکلات رحم
- کاهش یا افزایش وزن
- استرس و اضطراب
- مشکلات آندومتر
- تغییر در سطح هورمونها
- اندومتریوز
- بیماریهای التهابی لگن
- تنبلی تخمدان
- نارسایی اولیه تخمدان
- اختلالات تیروئید و یا غده هیپوفیز
- سرطان دهانه رحم یا سرطان تخمدان
- استرس
- افزایش و یا کاهش وزن بیش از حد
- انجام ورزشهای سنگین
- برخی بیماریهای مزمن
- مصرف برخی داروها مانند داروهای پیشگیری از بارداری، داروهای استروئيدی
- سقط جنین و یا حاملگی خارج از رحم
- جراحی و انسداد در رحم، تخمدان و یا لولههای فالوپ
علائم قاعدگی نامنظم چیست؟
در مواردی که دوره قاعدگی کمتر از 12 روز یا بیشتر باشد ، قاعدگی دچار بی نظمی می شود. همچنین در مواردی که فرد دچار خونریزی بسیار شدید و یا بسیار سبکتر از حد معمول باشد و دوره قاعدگی ایشان نامشخص باشد، بیمار به قاعدگی نامنظم مشکوک خواهد بود. قاعدگی های طولانی مدت نیز از علائم آن هستند. به طور کلی نشانه های زیر در قاعدگی نامنظم وجود دارد:
- طولانی شدن دورهی خونریزی قاعدگی
- خونریزی بیش از 7 روز در قاعدگی
- درد، حالت تهوع، استفراغ و گرفتگی عضلانی شدید در زمان قاعدگی
- خونریزی و یا لکه بینی بین دورههای قاعدگی یا پس از دوران یائسگی
- لکه بینی و خونریزی پس از رابطه جنسی
- قاعدگی دردناک
روش های تشخیص قاعدگی نامنظم
با مشاهده علائم و نشانه های نام برده نیاز است که جهت تشخیص قاعدگی نامنظم به بهترین متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایید. با شرح احوال و مشکلاتی که با آن همراه هستید ، پزشک معاینات و آزمایشات لازم را انجام می دهد تا بتواند به طور قطع ابتلای شما به قاعدگی نامنظم را تشخیص دهد. بعد از تشخیص شیوه های مناسب درمانی برای شما در نظر گرفته می شود.
معمولا برای تشخیص از سونوگرافی و بررسی اندومتر کافی است. در مواردی که شرایط بیمار خاص یا در وضعیت بحرانی باشد نیاز به هیسترسکوپی خواهد بود.
در صورتی که طول دورههای خونریزی و یا قاعدگی شما نامنظم بوده و مطابق با موادری که پیشتر عنوان شده نبود باید جهت بررسیهای بیشتر به پزشک متخصص زنان مراجعه نمائید.
پزشک جهت تشخیص علت اصلی نامنظم شدن قاعدگی آزمایشهای زیر را برای شما تجویز مینماید:
- سونوگرافی رحم
- بیوپسی آندومتر
- هیسترسکوپی
درمان قاعدگی نامنظم
بعد از تشخیص بیماری برای درمان قاعدگی نامنظم معمولا در وهله اول دارودرمانی در نظر گرفته می شود. ممکن است یک یا چند شیوه درمان در نظر گرفته شود اما معمولا با مصرف داروهای مرتبط هورمون ها تنظیم و پریود منظم می شود. به طور کلی روش های زیر برای درمان قاعدگی نامنظم در نظر گرفته می شود:
- داروهای هورمونی
- مسکن جهت کاهش درد و ناراحتی
- مصرف آنتی بیوتیکها (در مواردی که بینظمی دوران قاعدگی به علت عفونت باشد)
- روشهای جراحی مانند ابلیشن آندومتر، میومکتومی، آمبولیزاسیون شریان رحم، هیسترکتومی و …
دکتر فرح ابطحی جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی در ساری
دارای بورد تخصصی جراحی زنان و زایمان
فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی مشهد
عضو انجمن جراحان ایران
عضو انجمن زنان و مامایی ایران و دارای گواهینامه کولپوسکوپی و سونوگرافی
0 دیدگاه